فهرست مطالب

بهداشت در عرصه - سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1401)

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • طیبه لرستانی، مهناز صارمی *، سهیلا خداکریم، اعظم ملکی قهفرخی صفحات 1-13
    زمینه و اهداف

     تلفن های هوشمند به افراد در سازماندهی کارهای روزانه کمک می کنند و کاربردهای فراوانی در زندگی انسان دارند. آمارها، افزایش روزافزون کاربرد این نوع تلفن ها را نشان می دهد. هدف از مطالعه ی حاضر، بررسی عوارض اسکلتی- عضلانی و شناختی ناشی از استفاده ی بیش از حد از تلفن هوشمند در میان کاربران ساکن شهر تهران بود.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه 541 نفر (60/2% زن و 39/8% مرد) از کاربران تلفن هوشمند شهر تهران با میانگین سنی (11±)35/9 سال شرکت کردند. چهار پرسشنامه ی اعتیاد به تلفن های هوشمند، شاخص ناتوانی ناشی از گردن درد، پرسشنامه ناراحتی اسکلتی- عضلانی دست کرنل و نارسایی های شناختی استفاده شد که به صورت آنلاین از طریق واتس اپ و تلگرام برای افراد ارسال گردید. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS25 آنالیز شدند. رعایت ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه درنظر گرفته شد.

    یافته ها

     میزان اعتیاد به تلفن هوشمند در جامعه ی مورد بررسی37/3% (در بین زنان 35/2% و در بین مردان 42%) محاسبه و در گروه سنی 30-20 سال بیشترین میزان شیوع را داشت. اعتیاد به تلفن هوشمند با متغیرهای سن، درد و ناراحتی در نواحی دست/ مچ دست، گردن و نارسایی های شناختی روزمره ارتباط مثبت و معنادار(0/05 ≤ P-value) داشت.

    نتیجه گیری

     میزان شیوع و پیامدهای منفی اعتیاد به تلفن هوشمند، ضرورت برنامه ریزی و فرهنگ سازی مناسب به منظور کنترل استفاده از این ابزار در کاربران ایرانی را نشان می دهد. انجام مطالعات بیشتر برای تعیین مکانیسم های موجود به ویژه در ارتباط بین اعتیاد به تلفن هوشمند با سن، اختلالات شناختی، عملکرد و خطای انسانی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: نارسایی های شناختی، ناراحتی های دست، مچ دست، ناراحتی های گردن، اعتیاد به تلفن هوشمند
  • ناهید جعفری، علیرضا حیدری *، سید محمد محدث، زهرا خطیرنامنی، محمد زاینده صفحات 14-24
    زمینه و اهداف

    فرهنگ سازمانی مجموعه ای از فرضیات اساسی است که افراد سازمان در روبرو شدن با مسایل برای انطباق با محیط و دستیابی به انسجام داخلی ایجاد می کنند. مسیولیت پذیری افراد نیز یکی از شاخص های مهم سلامت روان می باشد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط فرهنگ سازمانی با مسیولیت پذیری کارکنان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی به روش مقطعی در سال 1400 انجام شد. 191 نفر از کارکنان معاونت بهداشتی استان گلستان، مرکز بهداشت شهرستان گرگان، مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی گرگان در مطالعه شرکت نمودند. روش نمونه گیری بصورت طبقه ای تصادفی بود. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های فرهنگ سازمانی دنیسون و مسیولیت پذیری کارول استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 23 تحلیل گردید. همچنین ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه رعایت شد.

    یافته ها

    نمره کلی فرهنگ سازمانی کمتر از حد متوسط بود. تنها در بعد تیم گرایی میانگین نمرات بالاتر از حد متوسط بود و در سایر ابعاد کمتر از حد متوسط بود. نمره کلی مسیولیت پذیری و همچنین بعد نوع دوستی بالاتر از حد متوسط و در سایر ابعاد کمتر از حد متوسط بود. در کل بین فرهنگ سازمانی با مسیولیت پذیری کارکنان در سطوح ارایه خدمات سلامت در مراکز بهداشت شهرستان گرگان رابطه آماری معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    لزوم تقویت فرهنگ سازمانی به صورت علمی، عملی و کاربردی محسوس می باشد. مدیران سازمان های بهداشتی درمانی باید با ایجاد انگیزش و فراهم نمودن تسهیلات رفاهی مسیولیت پذیری کارکنان را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مسئولیت‎پذیری اجتماعی، کارکنان بهداشتی، خدمات بهداشتی
  • پدرام رستگاری، محمدحسین وزیری، شکوه السادات خالو، فاطمه مهناز محسن زاده، سلیمان رمضانی فر، رضا سعیدی * صفحات 25-38
    زمینه و اهداف

    مطالعه حاضر با هدف ارزیابی ریسک مخاطرات بهداشت، ایمنی و محیط زیست (Health, Safety and Environment: HSE) مبتنی بر چرخه عمر سیستم با روش تجزیه و تحلیل حالت شکست و اثرات فازی (Fuzzy Failure Mode and Effects Analysis: FFMEA) در یک صنعت پرورش آبزیان در استان هرمزگان به انجام رسید.

    مواد و روش ها

    شناسایی مخاطرات HSE به تفکیک مراحل چرخه عمر سیستم شامل (1) ساخت و آماده سازی استخرها، (2) ساخت کارخانه تولید و آماده سازی خوراک، (3) پمپاژ و آبگیری استخرها، (4) نگهداری و پرورش آبزیان و (5) صید و انتقال آبزیان با استفاده از کاربرگ FMEA توسط 5 نفر از کارشناسان HSE صورت گرفت، سپس ریسک مخاطرات شناسایی شده با روش FFMEA (با محدوده عدد اولویت ریسک 634-1) ارزیابی گردید. ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه درنظر گرفته شد.

    یافته ها

    در چرخه عمر صنعت پرورش آبزیان مورد مطالعه، در مجموع 343 مخاطره HSE شناسایی شد که 8/38% دارای ریسک بالا، 6/44% دارای ریسک متوسط و 16/6% دارای ریسک پایین بودند. حدود 86% مخاطرات HSE شناسایی شده در حوزه سلامت و ایمنی و 14% در حوزه محیط زیست تعیین شدند. مرحله ساخت کارخانه تولید و آماده سازی خوراک (با دارا بودن 46% از مخاطرات HSE) مخاطره آمیزترین مرحله چرخه عمر پرورش آبزیان تعیین شد.

    نتیجه گیری

    روش ارزیابی ریسک FFMEA مبتنی بر چرخه عمر با در نظر گرفتن عدم قطعیت در مولفه های ریسک و شناسایی و اولویت بندی مخاطرات در کل مراحل عمر سیستم، می تواند به عنوان یک الگوی کارآمد و موثر جهت ارزیابی ریسک مخاطرات HSE در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اثر بهداشتی، ارزیابی ریسک، پیامد زیست محیطی، چرخه عمر، صنعت پرورش آبزیان
  • مژگان پنجی، عباس شاهسونی*، انوشیروان محسنی بندپی، یوسف رشیدی، سید سعید هاشمی نظری، مجید کرمانی، الهام یاراحمدی صفحات 39-48
    زمینه و اهداف

    آلودگی هوا، مخلوطی از ترکیبات پیچیده و سمی می باشد که ذرات معلق (Particulate Matter) یکی از اجزاء این مخلوط است که مواجهه با آن طیف وسیعی از اثرات بهداشتی را به دنبال دارد. هدف مطالعه حاضر ارزیابی اثرات بهداشتی و اقتصادی کاهش غلظت ذرات معلق PM2.5 شهر تهران در طول ده سال (1405-1396) به سطح توصیه شده سازمان جهانی بهداشت (WHO) و دستیابی به هدف کمپین تنفس (Breath Life) است.

    مواد و روش ها

    پس از جمع آوری اطلاعات جمعیت و غلظت ذرات PM2.5در سال 1396 از مراکز مربوطه و انجام محاسبات جهت کاهش غلظت تا ده میکروگرم بر مترمکعب در طول ده سال، تعداد موارد مرگ و جزء منتسب با استفاده از مدل AIRQ+ برآورد گردید. رعایت ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه درنظر گرفته شد.

    یافته ها

    با کاهش 8/30 درصدی غلظت ذرات PM2.5 طی 10 سال، مرگ با همه علل 22/25 درصد، مرگ ناشی از بیماری انسدادی مزمن ریه 97/9 درصد، مرگ ناشی از سرطان ریه 29/49 درصد، مرگ ناشی از عفونت حاد دستگاه تحتانی تنفسی 36/34 درصد، مرگ ناشی از بیماری ایسکمیک قلبی 26/22 درصد و مرگ ناشی از سکته مغزی 09/25 درصد کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده, کاهش غلظت ذرات معلق PM2.5 با دستیابی به هدف کمپین جهانی تنفس حیات(10) و به کار گیری استراتژی های کاهش غلظت آلاینده ها، منجر به کاهش قابل توجه مرگ ومیرهای زودرس ناشی ذرات معلق در تهران خواهد شد.

    کلیدواژگان: اثرات بهداشتی، بار اقتصادی، برنامه جهانی تنفس حیات، مدل AIR Q، تهران
  • زهرا ملکی، فرشاد هاشم زاده، فاطمه ملا رحیمی ملکی * صفحات 49-56
    زمینه و اهداف

    معاینات دوره ای، یکی از الزامات نظام مراقبت سلامت شغلی و جزء سطح دوم پیشگیری از بیماری ها می باشد که انجام آن توسط سازمان ایمنی و بهداشت شغلی توصیه شده است. هدف از این مطالعه، تعیین وضعیت شیوع بیماری های شغلی در شاغلین بخش صنعت و خدمات شهرستان رباط کریم می باشد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه مقطعی- توصیفی می باشد که جمعیت مورد بررسی 3026 نفر از شاغلین، متقاضی معاینات دوره ای مراجعه کننده به طب کار شهید شاطریان رباط کریم تشکیل می دادند. در این پژوهش از چک لیست گردآوری اطلاعات، نرم افزار SPSS22 و جهت آنالیز از روش های آماری توصیفی شامل شاخص های مرکزی، پراکندگی و توزیع فراوانی برای توصیف و مقایسه متغیرهای مورد مطالعه استفاده شد. همچنین ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه رعایت شد.

    یافته ها

    بیشترین فراوانی بیماری زمینه ای در گروه سنی بالای 41 سال در هر دو جنس از نوع اکتسابی و دیابت و در رتبه بعدی، بیماری های قلبی عروقی قرار دارد و بیشترین نوع بیماری زمینه ای در زنان، آسم و در رتبه بعدی هایپوتیروییدی و بیماری های قلبی عروقی بود. در بررسی معاینات دوره ای 26% افت شنوایی، کمتر از 1% درماتیت تماسی و 3% کمردرد مرتبط با کار داشتند.

    نتیجه گیری

    شیوع بالای مشکلات شنوایی؛ غربالگری شنوایی، آموزش و کنترل های فنی- مهندسی برای پیشگیری از این بیماری را الزامی می کند. این اقدامات در شناسایی زودرس کاهش شنوایی بویزه نوع حسی عصبی نقش موثری دارد. باتوجه به شایع بودن بیماری های زمینه ای، اجرای برنامه های کنترلی و برنامه های خود مراقبتی شاغلین از الزامات می باشد.

    کلیدواژگان: کاهش شنوایی، بیماری زمینه ای، بیماری شغلی، معاینات شاغلین، طب کار
  • مریم سادات حسینی فرد، غلامرضا پور شهبازی، حسین فرخ زاده، فاطمه مظفری *، حشمت الله مرادپور صفحات 57-62
    زمینه و اهداف

    یکی از مهم ترین راه های انتقال انگل ها به انسان، مصرف سبزیجات خام است. انگل ها ممکن است از طریق سبزیجات غیربهداشتی به مصرف کنندگان منتقل شوند. این مطالعه با هدف تعیین میزان و نوع انگل های موجود در سبزی های توزیع شده در مراکز عرضه شهر اصفهان در سال 1400 انجام شد.

    مواد و روش ها

    8 منطقه از 12 منطقه در اصفهان و دو مرکز فروش سبزیجات از هر منطقه انتخاب شدند. از هر فروشگاه 2 نمونه 500 گرمی سبزیجات گرفته شد. نمونه ها به مدت 30 دقیقه در محلول آب و تویین 80 قرار داده شدند. آب حاصل از شستشو پس از 24 تا 48 ساعت به روش فلوتاسیون با ساکارز مورد بررسی قرار گرفت. رعایت ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه درنظر گرفته شد.

    یافته ها

    10 درصد از نمونه ها حداقل دارای یک نوع انگل می باشند. بیشترین فراوانی انگل جداشده مربوط به بلاستوسیستیس هومینیس (12/5درصد) و کم ترین آن ها با مقدار (3/1 درصد) مربوط به آسکاریس لومبریکوییدس، تخم تریکوسفال، ایزوسپورا، استرونژیلوییدس استرکورالیس، سیکلوسپورا کایتاننسیس بود. بیشترین میزان آلودگی در سبزی تره مشاهده شد و تربچه فاقد آلودگی انگلی بود.

    نتیجه گیری

    سبزیجات خام حداقل دارای یک نوع انگل می باشند. نوع انگل های موجود در سبزیجات خام نشان می دهد که از کودهای انسانی و پساب فاضلابها در آبیاری سبزیجات استفاده می گردد. بنابراین آموزش سالم سازی سبزیجات بر اساس دستور العمل های بهداشتی و خودداری از مصرف سبزیجات خام قبل از سالم سازی آنها، بسیار ضروری است تا انتقال انگل ها به حداقل برسد.

    کلیدواژگان: آلودگی انگلی، سبزیجات خوراکی، شهر اصفهان، بیماری های عفونی
  • محسن شمسی، راحله سلطانی *، عاطفه مرادی صفحات 63-73
    زمینه و اهداف

    با توجه به اهمیت خودکارآمدی جهت سازگاری با بیماری کووید 19 در دراز مدت و توانایی محافظت افراد از خود در مقابله با این بیماری مطالعه حاضر با هدف طراحی مقیاس خودکارامدی در رفتارهای پیشگیری کننده از کووید 19 اجرا گردیده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی در سال 1401 -1400 با روش نمونه گیری تصادفی بر روی 292 نفر از مراجعه کنندگان به مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک انجام شد. روایی صوری به صورت کیفی و کمی مورد بررسی قرار گرفت و نسبت و شاخص روایی محتوای ابزار، با قضاوت کیفی یک پانل 10 نفره خبرگان محاسبه گردید، سپس پایایی با تعیین همسانی درونی (ضریب آلفای کرونباخ) ، روایی محتوا با نظر متخصصین و روایی سازه با تحلیل عامل اکتشافی بررسی و مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    تعداد 173 نفر (%59/2) مرد و میانگین(انحراف معیار) سن (12/8) 37/6 سال و بیشترین گروه سنی 59-41 ساله بودند. تعداد 163 نفر (%3/48) سابقه ابتلا به کووید را داشتند. میانگین شاخص روایی محتوا (CVI) 0/94 و نسبت روایی محتوا (CVR) 0/89 بود. میانگین ضرایب آلفای کرونباخ محاسبه شده برابر با 0/89 و ضریب همبستگی درون گروهی (ICC) 86/0 بود. روایی سازها در تحلیل عامل اکتشافی ابزار خودکارآمدی در 10 آیتم دو عاملی که 66/8 درصد واریانس خودکارآمدی کووید19 را تبیین کرد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه شواهد مناسبی در خصوص ابزار مناسب پایا و روا بر اساس اعتبارسنجی فرهنگی جهت خودکارامدی رفتارهای پیشگیری از کووید-19 در جامعه ایرانی را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: کووید-19، روایی و پایایی، خودکارامدی، اعتبارسنجی
|
  • Tayebeh Lorestani, Mahnaz Saremi *, Soheila Khodakarim, azam maleki-Ghahfarokhi Pages 1-13
    Background and Aims

    Smartphones with many different applications help people organize their daily activities. As a result, the statistics indicate the increasing use of these phones. The aim of this study was to investigate the musculoskeletal and cognitive consequences of excessive use of smartphones among users in Tehran.

    Materials and Methods

    In this study, 541 smartphone users (60.2% female and 39.8% male) in Tehran with a mean age of 35.9 (±11.0) years participated. Four questionnaires including Smartphone Addiction Scale, Neck Disability Index, Cornell Hand Discomfort Questionnaire, and Cognitive Failures Questionnaire, which were sent to participants online via WhatsApp or Telegram, were used. The data were analyzed using Pearson correlation by SPSS25 software. Ethical considerations were considered throughout all stages of the study.

    Results

    The prevalence of smartphone addiction in the study population was 37.3% (35.2% in females and 42% in males). 20-30 years old participants had the greatest prevalence of smartphone addiction. There were positive and significant relationships between smartphone addiction and age, hands and neck musculoskeletal problems and cognitive failures in daily activities (P-value≤0.05).

    Conclusion

    The high prevalence of smartphone addiction besides its negative consequences necessitate proper planning to control the overuse of smartphones in Iranian users. Further studies are recommended to determine the mechanisms involved, especially in the relationship between smartphone addiction and age, cognitive impairment, performance, and human error.

    Keywords: Cognitive failures, Hand, Wrist disorders, Neck disorders, Smartphone addiction
  • Nahid Jafari, Alireza Heidari*, Seyyed Mohammad Mohaddes, Zahra khatirnamani, Mohammad Zayandeh Pages 14-24
    Background and Aims

    Organizational culture is a set of basic assumptions that the employees of an organization create when facing issues in order to adapt to the environment and achieve internal coherence. Responsibility and accountability of individuals is also one of the important indicators of mental health. This study was conducted to determine the relationship between organizational culture and employees’ responsibility.

    Materials and Methods

    The present cross-sectional study was conducted in 2021. In total, 191 employees of Golestan province health deputy, Gorgan city health center, comprehensive urban and rural health service centers participated in the study. Random stratified sampling method was used. Denison's organizational culture and Carroll's accountability questionnaires were used to collect data. Data were analyzed using SPSS-23 software. Ethical considerations were also observed at all stages of the study.

    Results

    The overall score of organizational culture was below average. Only in the dimension of team orientation, the mean scores were higher than the average and in other dimensions it was below the average. The overall score of responsibility as well as altruism dimension was above average and in other dimensions less than average. In general, no statistically significant relationship was observed between the organizational culture and the employees' responsibility in the levels of providing health services in the health centers of Gorgan city.

    Conclusion

    The necessity of strengthening organizational culture in a scientific, practical and practical way is sensible. Managers of healthcare organizations should increase the responsibility of employees by providing incentives and welfare facilities.

    Keywords: Organizational culture, Social responsibility, Health workers, Health services
  • Pedram Rastegari, Mohammad Hossein Vaziri, Shokooh Sadat Khaloo, Fatemeh Mahnaz Mohsenzadeh, Soleiman Ramezanifar, Reza Saeedi * Pages 25-38
    Background and Aims

    This study aimed to assess the risk of health, safety, and environmental (HSE) hazards based on the system's life cycle using Fuzzy Failure Mode and Effects Analysis (FFMEA) in an aquaculture industry in Hormozgan province.

    Materials and Methods:

    Identification of HSE hazards by system life cycle stage, including (1) construction and preparation of pools, (2) construction of feed production and preparation plant, (3) pumping and filling the pools, (4) maintenance and breeding of aquatic animals and (5) catching and transporting the aquatic animals was carried out by five HSE experts using the FMEA worksheet. Then, the risk of identified hazards was assessed by the FFMEA method (with the range of risk priority number [RPN] of 1-634). All the ethical issues were considered in this study.

    Results

    In the life cycle of the aquaculture industry, a total of 343 HSE hazards were identified, of which 38.8% had high risk, 44.6% had medium risk, and 16.6% had low risk. About 86% of the HSE hazards were in the health and safety field and 14% of them were in the field of environment. The construction of feed production and preparation plant (having 46% of the HSE hazards) was determined to be the most hazardous phase of the life cycle of aquaculture.

    Conclusion

    The FFMEA risk assessment method based on the life cycle by taking into account the uncertainty in the risk components and identifying and prioritizing the HSE hazards in the entire life stages of a system can be used as an efficient and effective tool for assessing the risk of HSE hazards in different industries.

    Keywords: Health effect, Risk assessment, Environmental consequence, Life cycle, Aquaculture industry
  • Mozhgan panji, Abbas Shahsavani *, Anoushiravan Mohseni Bandpey, Yousef Rashidi, Seyed Saeid Hashemi Nazari, Majid Kermani, Elham Yarahmadi Pages 39-48
    Background and Aims

    Air pollution is generally mixture of complex and toxic compounds that particles (Particulate Matter: PM) are always a part of this mixture, that exposure to them leads to a wide range of health effects. The aim of the current study is to evaluate the health effects of reducing the level of PM2.5 in Tehran during ten years (2017-2025) to the WHO recommended level based on the Breath Life campaign، using the WHO AirQ+ model.

    Materials and Methods

    after collecting data on the population and concentration of particles in 2017 from the relevant centers and performing calculations to reduce the concentration to ten micrograms per cubic meter (recommended by WHO) with Excel software، the attributed deaths were estimated by AIRQ+ software.

    Results

    with a 30.8% decrease in the concentration of PM2.5 during 10 years، death with all causes 25.22%، death due to chronic obstructive pulmonary disease 9.97%، death due to lung cancer 49.29%، death due to acute lower respiratory infection 34.36%، death due to ischemic heart disease 22.26% and death due to stroke brain decreased by 25.09%.

    Conclusion

    based on the results, reducing the concentration of PM2.5 by achieving the goal of the Breathe Life Campaign (10) and using air quality reduction strategies, will lead to a significant reduction of premature deaths caused by PM2.5 in Tehran.

    Keywords: Health effects, Economic cost, Breath life campaign, AIR Q model, Tehran
  • Zahra Maleki, Farshad Hashemzadeh, Fatemeh Mollarahimi Maleki* Pages 49-56
    Background and Aims

    Periodic examinations are one of the requirements of occupational health care system and part of the second level of disease prevention which is recommended by the Occupational Safety and Health Organization. The aim of this study was to determine the prevalence of occupational diseases among workers in the industry and services sectors in Robat Karim.

    Materials and Methods

    This work is a cross-sectional study in which 3026 workers were asked for periodical examinations, referring to Occupational Medicine of Shahid Shaterian in Robat Karim. Data collection checklist, SPSS 22 software and descriptive statistical analyses including central indexes, distribution and frequency distribution, were used to describe and compare the studied variables. Ethical considerations were also observed at all stages of the study.

    Results

    The highest prevalence of underlying disease in the age group over 41 years old both in men and women were acquired type and diabetes, followed by cardiovascular diseases. The most common type of general disease in women was asthma, followed by hypothyroidism and cardiovascular diseases. In periodic examinations, 26% of workers showed to have hearing loss, less than 1% had contact dermatitis, and 3% had work-related back pain.

    Conclusion

    The high prevalence of hearing problems necessitates hearing screening, training and technical-engineering controls to prevent this disease. These measures play an effective role in the early identification of sensorineural hearing loss. Considering the prevalence of underlying diseases, the implementation of control programs and self-care programs for employees is a requirement.

    Keywords: Hearing loss, Occupational disease, Employee examinations, General disease, Occupational medicine
  • Maryam-Sadat Hoseinifard, Gholam Reza Pourshahbazi, Hossein Farrokhzadeh, Fatemeh Mozafari *, Heshmatollah Moradpour Pages 57-62
    Background and Aims

    One of the most important ways of transmitting parasites to humans is consuming raw vegetables. Parasites may be transmitted to consumers through Unwashed vegetables. This study was conducted with the aim of determining the amount and type of parasites present in vegetables distributed in the supply centers of Isfahan city in 2021.

    Materials and Methods

    8 regions from 12 regions in Isfahan and two shops from each region were selected. 2 samples of 100 gr of vegetables were taken from each store. Each sample entered a bucket containing 1 liter of water and 1.8 ml of Tween 80. The vegetables were removed from the bucket after 30 minutes and the water obtained from washing them was examined after 24 to 48 hours by flotation method with sucrose. Ethical considerations were considered throughout all stages of the study.

    Results

    10% of the samples had one type of parasitic infection, the highest frequency of isolated parasitic was related to Blastocystis hominis [12.5%] and lowest in [3.1%] related to Ascaris lumbricoides, Trichiura Trichuris, Isospora spp, stercorali Strongyloides, Cyclospora cayetanensis. The largest amount of pollution is seen in the more green and radishes has a parasitic infection.

    Conclusion

    Raw vegetables have at least one type of parasite. The type of parasites found in raw vegetables shows that human fertilizers and wastewater effluents are used in vegetable irrigation. Therefore, it is very necessary to teach vegetables to be healthy based on health recipes and avoid consuming raw vegetables before they are healthy, to minimize the transmission of parasites.

    Keywords: Parasitic contamination, Edible vegetables, Isfahan city, Infectious diseases
  • Mohsen Shamsi, Raheleh Soltani *, Atefe Moradi Pages 63-73
    Background and Aims

    Given the importance of self-efficacy in coping with Covid-19 in the long term and the ability of individuals to protect themselves against this disease, the present study aimed to design a self-efficacy scale in preventive behaviors against Covid-19.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 292 patients referring health centers in Arak during 2021-2022 through a random sampling method. Face validity was examined qualitatively and quantitatively, and the ratio and content validity index of the instrument was calculated with the qualitative judgment of a panel of 10 experts. Reliability was then examined and confirmed by determining internal consistency (Cronbach's alpha coefficient). Factor analysis was used to finalize the tool.

    Results

    Total 173 (59.2%) participant were male and the mean (SD) age was 37.6 (12.8) years old and the largest age group were 41-59 years old. Also, 163 people (48.3%) had a history of COVID-19. The mean of content validity index (CVI) was 0.94 and the content validity ratio (CVR) was 0.89. The average calculated Cronbach's alpha coefficient was 0.89 and the intragroup correlation coefficient (ICC) was 0.86 Validators in exploratory factor analysis of self-efficacy tool in 10 two-factor items that explained 66.8% of the variance of self-efficacy of COVID-19.

    Conclusion

    The results of this study provided appropriate evidence regarding a reliable and valid tool based on cultural validation for self-efficacy of prevention behaviors against COVID-19 in Iranian society.

    Keywords: COVID-19, Validity, reliability, Self-efficacy, Validation